onsdag 30 december 2009

Svara gärna på min webbenkät!

Så där ja, då var det dags för den sista blogguppgiften som går ut på att samla in användarsynpunkter om vår projektsajt. Du får jättegärna svara på frågorna nedan om du har lust och tid. Tack för din medverkan!

Kolla in vår projektsajt: Aroms webbplats.

Här är en länk till formuläret om det inbäddade inte visas som det ska: Gå till undersökningen.



Önskade öppna föreläsningar

Många i klassen tycks vara rörande överens om att någon f.d. IMD-student borde komma och föreläsa, och jag tycker inte alls att det är en dum idé. Givetvis under förutsättning att denne har något vettigt att säga. Något annat som vore trevligt är om någon som jobbar som exempelvis webbdesigner kommer och pratar om en webbdesigners vardag och ger lite insider-tips. Någon föreläsare från spelbranschen vore också intressant.

Jag har egentligen ingen konkret önskelista, men det finns säkert många olika saker som skulle vara kul och intressant att lyssna på. Jag hoppas att de öppna föreläsningarna nästa termin blir lika bra som de bästa från den här terminen!

lördag 26 december 2009

Flash - vad ska det vara bra för?

Flash är ypperligt att använda om man vill skapa "flashiga", interaktiva sidor, som exempelvis kampanjsidor eller en unik sida där själva upplevelsen är viktigare än innehållet. När vi hade till uppgift att analysera en flashproduktion valde jag att analysera M. Night Shyamalans officiella sajt, där användaren får navigera sig runt i en 3D-miljö i form av ett gammalt hus av skräckfilmskaraktär. En sådan sajt hade varit omöjlig att göra på traditionellt sätt med HTML/CSS, så där kommer Flash verkligen till sin rätt.

Däremot är Flash inte ett bra alternativ till vanliga webbsidor med text och bild som lika gärna (eller snarare mycket hellre) kan göras med HTML-kod och stylas med CSS. Då finns det oftast ingen som helst anledning att ens fundera på att använda Flash, dels med tanke på tillgänglighet men även för att sidan blir tyngre med Flash.

Men givetvis kan man integrera Flash i en vanlig webbsida, till exempel om man vill göra en animerad banner eller meny. Men man får ha i åtanke att sidan ska fungera även om användaren inte har Flash Player installerat på sin dator, så att göra en navigationsmeny enbart i Flash utan någon alternativ meny känns inte som en bra idé.

Nätjuridik (+ bonustrackback!)

Nu tänkte jag göra uppgift 13 och väljer att skriva om nätjuridik (tentan känns lite väl avlägsen nu). Samtidigt tänkte jag passa på att göra ett nytt försök på en trackback, jag tror nämligen inte att mitt förra försök lyckades. Inlägget som jag länkar till är Anna N:s inlägg "Tankar kring nätjuridik" där hon skriver om illegal fildelning.

Precis som Anna är jag lite osäker på vad jag egentligen ska tycka, för visst anser jag att artister och filmskapare ska kunna tjäna pengar på sina verk, samtidigt som dagens priser på CD-skivor och DVD-filmer känns jobbigt höga. Själv köper jag normalt en eller två musikskivor och noll filmer per år. Däremot tittar jag på hyrfilm emellanåt, och streamar ofta musik lagligt genom Spotify.

Just sådana lösningar som Spotify tycker jag känns väldigt välkomna. Visst, man får stå ut med lite reklam om man inte betalar en liten månadskostnad, men det är det värt tycker jag. Den hyfsat nya motsvarigheten till Spotify för film, Voddler, är jag också nyfiken på att prova. Jag kommer att få Voddler med mitt nya bredband, så det ser jag fram emot.

Jag kan väl avsluta med att säga att trots att IPRED-lagen må ha minskat mängden illegala nedladdningar, så tycker jag att fildelningsdebatten på intet sätt är avgjord. Jag tror att det krävs andra lösningar än sådan slags lagstiftning för att komma till bukt med problemet.

lördag 12 december 2009

Min inlämningsuppgift! :)

Det som jag ville förändra när jag fick välja själv hur sidorna skulle se ut var först och främst själva inramningen. Jag ville göra min sajt lite mer "öppen" och inte så inrutad. Sedan ändrade jag även färgerna och typografin.

När jag anpassade för utskrift så ville jag ta bort allt som känns onödigt att ha med i en utskrift, såsom menyn, bilder och vissa länkar. Jag gjorde även alla texter svarta, ändrade till enbart serif-typsnitt och angav textstorlek i pt (punkter).

För handheld valde jag att dölja bland annat bilder och valideringslänkarna, men däremot lät jag bakgrundsbilder, färger och typografi vara kvar för att man ska känna igen sig. Jag tog även bort breddangivelser så att sidorna anpassar sig efter skärmens storlek.

Här kan du kolla in hur det blev: http://student.ktd.sh.se/~sh08hf3662